Nainen tutkii tietokoneelta ulkomailla työskentelyyn liittyviä asioita.

Tiesitkö, että...

Työntekijä saattaa menettää Suomen sosiaaliturvan, jos hän asuu ulkomailla yli vuoden.

Nainen tutkii tietokoneelta ulkomailla työskentelyyn liittyviä asioita.

Työhön ulkomaille tai Suomeen

Työnantajan velvollisuudet vaihtelevat työntekijän muuttaessa ulkomaille sen mukaan, onko henkilö lähetetty työntekijä, virkamies vai lähetys- tai kehitysyhteistyöntekijä. Suomeen töihin tulevien työntekijöiden työnantajilla ei ole yleensä ole erityistä ilmoitusvelvollisuutta Kelaan.

Pysy ajan tasalla

Kelan Kv-info ja Työnantajainfo tuovat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi.

Tilaa uutiskirje nyt!

Yleensä kun työntekijä muuttaa ulkomaille, hän voi säilyä Suomen sosiaaliturvassa ja saada Kelan etuuksia, jos ulkomailla oleskelun on tarkoitus kestää alle vuoden. Yli vuoden pituisesta ulkomailla asumisesta oikeus Suomen sosiaaliturvaan yleensä päättyy.

Tästä poikkeus ovat ulkomailla työkomennuksella olevat henkilöt eli ns. lähetetyt työntekijät sekä virkamiehet ja lähetys- ja kehitysyhteistyöntekijät, jotka voivat säilyä Suomen sosiaaliturvassa myös yli vuodeksi ulkomaille muuttaessaan. Työntekijän tai hänen työnantajansa on kuitenkin joissakin tapauksissa haettava oikeutta Suomen sosiaaliturvaan. Myös lähetettyjen työntekijöiden mukana ulkomaille muuttavien perheenjäsenten on yleensä haettava sosiaaliturvaan kuulumista.

Lue lisää