Lomakkeet

Löydät Kelan etuuksien hakemisessa käytetyt lomakkeet pdf-muodossa vasemman reunan valikosta aihepiirin mukaan jaoteltuna. Lomake avautuu napsauttamalla lataa-linkkiä.

Täytetyn lomakkeen voit toimittaa mihin tahansa Kelan toimistoon tai muuhun palvelupisteeseen.

Lomakkeen kuvauskentän yhteydessä on maininta, jos etuutta voi hakea verkossa Kelan asiointipalvelussa. Myös kaikki liitteet, paitsi elatustukihakemukseen tarvittavan elatussopimuksen tai tuomioistuimen päätöksen, voi lähettää verkossa.

Ruotsinkieliset lomakkeet löytyvät ruotsinkielisestä palvelusta ja englanninkieliset lomakkeet englanninkielisestä palvelusta. Jos lomake on myös saameksi, löydät sen suomenkielisestä palvelusta.

Jos tarvitsemaasi lomaketta ei ole verkossa, saat sen Kelan toimistosta tai muusta palvelupisteestä. Jos tarvitset lomakkeita suuremman erän esimerkiksi työtehtäviesi vuoksi, voit tilata niitä sähköpostitse osoitteesta lomakevarasto@kela.fi. Merkitse tilaukseen lomakkeen tunnus tai nimi, kappalemäärä, oma nimesi sekä työnantajan nimi ja osoite.

Ohjeet lomakkeiden käyttöön

Lomakkeet ovat pdf-muodossa. Niiden käyttö edellyttää erillistä ohjelmaa, esim. Adobe Reader sopii tarkoitukseen. Ohjelman voi ladata maksutta Adoben verkkosivuilta. Suosittelemme uusimman Reader-version käyttämistä lomakkeiden toiminnan varmistamiseksi.

Pdf-lomakkeita on kahdenlaisia: osan lomakkeista voi täyttää tietokoneella ja tulostaa täytettynä, osaa lomakkeista voi ainoastaan katsella näytöllä ja tulostaa Adobe Reader -ohjelman avulla.

Avaaminen

Pdf-lomake avautuu napsauttamalla lataa-linkkiä.

Tallennus

Pdf-lomake tallennetaan Adobe Readerin omalla tallennuspainikkeella. Adobe Readerilla voi tallentaa vain lomakepohjan. Täytetyn lomakkeen tallentamiseen tarvitaan esim. maksuton FoxitReader-ohjelma tai maksullinen Adobe Acrobat -ohjelma, jonka voi tilata Adoben verkkosivuilta.

Tulostus

Pdf-lomake kannattaa tulostaa Readerin omalla tulostuspainikkeella. Lomakkeelle kirjoitettu hakijan henkilötunnus tulostuu automaattisesti jokaisen lomakesivun alalaitaan.

Täyttöohjeet

Näytöllä täytettävät pdf-lomakkeet sisältävät ohjeita, jotka näkyvät keltaisina muistilappuina lomakkeella. Ohjeet saa avattua kaksoisnapauttamalla muistilappua ja suljettua ohjelaatikon oikeasta yläkulmasta.

Ongelmatilanteet

Joskus tiedoston lataaminen epäonnistuu yhteysongelmien vuoksi ja seurauksena on virheilmoitus. Seuraava yritys voi palauttaa saman virheilmoituksen koneesi välimuistista. Tällöin kannattaa kokeilla välimuistin tyhjentämistä.

Virheet voivat johtua myös Adobe Readerin vanhasta tai viallisesta versiosta, jolloin kyseinen ohjelma on asennettava uudelleen.

mukaan
Lomake Tunnus Kuvaus Sisältö
Lomake Tunnus Kuvaus Sisältö