Kela-tärpit

Olemme koonneet sinulle lyhyitä tietoiskuja Kela-asioista. Vilkaise omaa elämäntilannettasi koskevat ajankohtaiset vinkit ja vinkkaa hyödyllisimmästä myös muille sosiaalisessa mediassa!

Katso kaikki Kela-tärpit.

Kela-tärpit1 (20)

3 syytä hakea perhevapaakorvausta työnantajalle


Perhevapaakorvaus on uusi etuus työnantajalle, jonka naispuolinen työntekijä on ollut palkallisella äitiysvapaalla vähintään kuukauden.

Perhevapaakorvaus

 1. keventää äidin työnantajan kustannuksia.
 2. on helppo muistaa hakea yhtä aikaa vuosilomakustannuskorvauksen kanssa.
 3. on 2 500 euroa enemmän.

Lue lisää

Kela-tärpit2 (20)

Lapsellani todettiin diabetes. Mitä nyt?

Diabetes on lapsilla melko yleinen sairaus, ja se ilmaantuu usein yllättäen. Tiesitkö, miten Kela tukee diabetekseen sairastuneita lapsia ja heidän perheitään?

 1. Vammaistuki helpottaa sairautensa vuoksi säännöllistä hoitoa tarvitsevan lapsen päivittäistä elämää. Vammaistuki on porrastettu 3 tasoon. Sen määrän ratkaisee lapsen kokonaistilanne. Hakemuksessa on hyvä selventää, jos lapsella on muita pitkäaikaissairauksia, vammoja tai rajoitteita.
 2. Sopeutumisvalmennuskurssit tarjoavat tietoa sairaudesta ja vertaistukea koko perheelle. Voit etsiä sopivia kursseja osoitteessa www.kela.fi/kuntoutuskurssihaku.
 3. Lapsella on oikeus lääkkeiden erityiskorvaukseen. Insuliinia sisältävät diabeteslääkkeet kuuluvat ylempään erityiskorvausluokkaan (100 %) ja muut diabeteslääkkeet alempaan erityiskorvausluokkaan (65 %).
 4. Yksityisen lääkärin ja yksityislääkärin määräämän tutkimuksen ja hoidon kustannuksista saa Kela-korvausta.
 5. Kela korvaa myös sairauden hoidosta, tutkimuksesta ja kuntoutuksesta aiheutuneita matkakustannuksia.

Kela-tärpit3 (20)

Mutkia matkassa? Näin varmistat, että Kelan korvaama taksimatka sujuu vaivattomasti

Tiesitkö, että Kelan korvaama taksimatka on tilattava  viimeistään matkaa edeltävänä päivänä klo 14.00 mennessä, kun vastaanottoaika on etukäteen tiedossa.

 

 1. Varmista, että sinulla on oikeus taksin käyttöön.
 2. Tilaa taksi alueesi keskitetystä tilausnumerosta  ja vakiotaksi suoraan kuljettajalta.
 3. Muista tilata matka edeltävänä päivänä klo 14.00 mennessä silloin, kun vastaanottoaika on tiedossasi.
 4. Näytä autoilijalle Kela-korttisi ennen matkan alkamista.
 5. Pyydä terveydenhuollosta todistus matkaasi varten, jos käytät taksia terveydentilasi vuoksi. 
 6. Varaudu siihen, että saatat olla perillä tuntia ennen vastaanottoaikaa. Kotiutuessasi voit joutua odottamaan kuljetusta tunnin. 
 7. Huomioi, että kyydissä voi olla myös muita terveydenhuoltoon matkustavia asiakkaita.

Kela-tärpit4 (20)

Joko tiedät opintotuen ja asumisen tukien muutoksista?

Sekä opintotukeen että opiskelijoiden asumisen tukeen tulee muutoksia 1.8.2017. Ota ajoissa selvää, mitä ne tarkoittavat sinulle.

 

 1. Opintotukesi määrä voi muuttua. 1.8. alkaen sekä korkeakoulussa että toisella asteella opiskelevien opintoraha on enintään 250,28 e/kk. Toisaalta opintolainaa voi saada nykyistä enemmän eikä maksuhäiriömerkintä enää estä sen saamista.
 2. Asumislisäsi todennäköisesti lakkaa. 1.8. alkaen asumislisää voidaan maksaa vain ulkomailla tai esimerkiksi kansanopistossa opiskeleville ja asuville. Muut voivat saada yleistä asumistukea, jos sen saamisen ehdot täyttyvät. Voit arvioida asumistuen määrää laskurilla.
 3. Muista hakea yleistä asumistukea. Kela lakkauttaa asumistuen piiriin siirtyvien asumislisät automaattisesti. Jos tiedät syksyn tulosi, asumismenosi ja muut tuen saamiseen vaikuttavat olosuhteesi, voit tehdä asumistukihakemuksen jo toukokuun loppupuolella. Helpoiten se käy Kelan asiointipalvelussa. Muista liittää hakemukseen vuokrasopimus myös silloin, kun asut opiskelija-asunnossa!
 4. Ruokakunta hakee yhteisen asumistuen. Huomaa kuitenkin, että yleinen asumistuki on ruokakuntakohtainen toisin kuin asumislisä, joka on henkilökohtainen. Siksi vain yksi ruokakunnassa asuva hakee yleisen asumistuen koko ruokakunnan puolesta. Tuen saamiseen vaikuttavat kaikkien ruokakunnan asukkaiden tulot. Huomaa myös, että jos samaan ruokakuntaan kuuluvalle maksetaan jo asumistukea, hänen tulee hakea asumistuen tarkistamista.
 5. Mikä ihmeen ruokakunta? Samaan ruokakuntaan kuuluvat aina puolisot ja muut lähisukulaiset sekä yhteisellä vuokrasopimuksella asunnon vuokranneet. Myös kämppistesi tulot voivat vaikuttaa asumistukeen. Kämppiksen tulot voivat vaikuttaa, vaikka teillä olisi erilliset vuokrasopimukset, jos olette vuokrasopimuksen tai sen liitteen mukaan yhdessä vastuussa koko asunnon vuokrasta.

Lue lisää

Kela-tärpit5 (20)

5 vinkkiä, kun toimitat Kelaan laskujaAiotko toimittaa laskuja perustoimeentulotuen hakemuksesi yhteydessä?

Näillä vinkeillä varmistat, että perustoimeentulotuen hakemukseesi liittyvät laskut käsitellään Kelassa toiveesi mukaisesti.

 1. Ole ajoissa! Jos laskut ovat jo ehtineet erääntyä, olet myöhässä asian hoitamisen kanssa. Kela maksaa laskujen myöhästymiskuluja vain, jos ne aiheutuvat Kelan omasta toiminnasta.
 2. Mieti, kumpi on sinulle parempi vaihtoehto. Kela voi maksaa laskujen summan sinulle itsellesi, jolloin huolehdit itse laskujen maksamisesta. Muistathan silloin, että tilillesi maksettu summa on tarkoitettu laskujen maksamiseen.
  Kela voi myös maksaa laskut puolestasi suoraan laskuttajalle, kuten sähkö- tai vakuutusyhtiölle. Ihmettelitkö tilillesi maksettavan perustoimeentulotuen summaa? Jos Kela maksaa laskuja pyynnöstäsi suoraan laskuttajalle, se pienentää tilillesi maksettavan perustoimeentulotuen määrää.
 3. Pidä alkuperäiset laskut aina tallessa itselläsi, sillä Kela ei palauta laskuja sinulle. Entä jos kotoa ei löydy kopiokonetta tai skanneria? Ei hätää – kopiokoneostoksille ei tarvitse lähteä! Voit kuvata laskut esimerkiksi kännykkäsi kameralla.
 4. Helpointa laskujen toimittaminen on verkossa. Kirjaudu verkkoasiointipalveluun osoitteessa kela.fi/asiointi. Kuvaa tai skannaa laskut ja lisää ne hakemuksesi liitteeksi. Sähköiset liitteet ovat heti perillä!
  Jos haluat, että laskut maksetaan suoraan laskuttajalle, muista esittää siitä toive viestikentässä. 
 5. Voit aina toimittaa laskut myös postitse, jos verkkoasiointipalvelun käyttö tuntuu hankalalta. Merkitse jokaiseen laskuun henkilötunnuksesi tai liitä mukaan Kelan lomake nimeltä Kustannusten saate (TO3). Käy jättämässä laskut toimiston postilaatikkoon tai lähetä ne postitse.
  Jos haluat, että laskut maksetaan suoraan laskuttajalle, muista merkitä siitä tieto jokaiseen laskuun kirjoittamalla laskuun maksetaan laskuttajalle.

Lue lisää

Kela-tärpit6 (20)

Voiko lapsesi saada vammaistukea?

Diabetes tai vaikea allergia? Tuntuuko, että lapsesi tarvitsee sairauden vuoksi enemmän hoitoa ja huolenpitoa kuin ikätoverinsa?

 1. Onko lapsella diagnosoitu sairaus tai vamma?
 2. Käykö hän säännöllisesti lääkärissä?
 3. Tarvitseeko lapsi ikäistään enemmän apua tai valvontaa
  – päivittäisissä toimissaan (esim. ruokailu, pukeutuminen, peseytyminen)
  – liikkumisessa
  – näkemisessä, kuulemisessa tai puhumisessa
  – sosiaalisessa vuorovaikutuksessa (esim. itsensä ilmaisu, leikkiminen, suhteet muihin ihmisiin)
  –sairauden hoidossa (esim. lääkkeiden ottaminen, verensokerin mittaaminen)?
 4. Onko lapsella päivähoidossa tai koulussa erityisjärjestelyitä tai tukitoimia (esim. henkilökohtainen avustaja tai erityisopetus)?
 5. Saako lapsi kuntoutusta (esim. fysio-, psyko-, puhe- tai toimintaterapiaa)?

Jos vastasit kyllä kolmeen tai useampaan kysymykseen, on paikallaan selvittää lapsesi oikeus vammaistukeen. Huomaathan kuitenkin, että kysely on suuntaa antava. Tilanteet ovat aina yksilöllisiä. Siksi myös tuen myöntäminen harkitaan tapauskohtaisesti

Kela-tärpit7 (20)

No nytkö Kela haluaa opintotuet takaisin? Lue ensin nämä 4 asiaa.

Kela on lähettänyt päätösehdotukset opintotuen takaisinperinnästä. Kirje tuskin oli iloinen yllätys, mutta lue se tarkasti.

 1. Kyseessä on päätösehdotus. Kela lähetti kirjeen kaikille, joiden tulot olivat Verohallinnolta saatujen tietojen mukaan vuonna 2015 suuremmat kuin opintotuen vuosituloraja. Kela ei tiedä, saitko rahat opiskelukuukausinasi.
 2. Johtuiko vuositulorajan ylitys siitä, että aloitit opintosi vuonna 2015 tai että valmistuit silloin? Ylittyikö vuosituloraja siksi, että käytit opintotukikuukautesi loppuun vuonna 2015? Tee uudelleenkäsittelypyyntö, jossa kerrot, missä vaiheessa vuotta opiskelit ja milloin tienasit. Lähetä se viimeistään 23.3. Kelan verkkoasiointipalvelussa.  Jos vuositulorajan ylitys johtuu muista kuin opiskeluaikana saaduista tuloista, maksettava määrä voi pienentyä tai maksettavaa ei tule lainkaan.
 3. Jos uudelleenkäsittelypyyntöön ei ole aihetta, sinun on maksettava tuki takaisin. Voit ehdottaa maksusuunnitelmaa Kelan verkkoasiointipalvelussa. Valitse viestin aiheeksi Liikamaksut ja perintäasiat.
 4. Saitko liikaa opintotukea viime vuonnakin? Tarkista vuositulorajat verkosta. Jotta opintotukea ei peritä sinulta takaisin ensi vuonna, palauta viime vuoden ylimääräiset opintotuet tämän vuoden toukokuun loppuun mennessä.

Lue lisää

Kela-tärpit8 (20)

5 faktaa Kelasta ja avoliitosta


Avoliittosi ei ehkä ole sinulle uusi asia, mutta Kelalle se voi olla. Muista ilmoittaa avoliitosta Kelaan, jos saat jotain etuutta.


 1. Maaliskuussa voimaan tuleva tasa-arvoinen avioliittolaki antaa myös samaa sukupuolta oleville pareille mahdollisuuden avioliittoon. Samalla myös avoliiton määritelmä muuttuu.
 2. Maaliskuun alusta avoliitot ovat tasa-arvoisia myös Kelan etuuksissa.
 3. Avio- tai avopuolison tulot tai yhdessä asuminen voivat vaikuttaa muun muassa lastenhoidon tukiin, lapsilisän yksinhuoltajakorotukseen, yleiseen asumistukeen, eläkkeensaajan asumistukeen, kansaneläkkeeseen, toimeentulotukeen sekä eläkkeiden tai työttömyysturvan lapsikorotukseen.
 4. Jatkossa äidin samaa sukupuolta olevalla avopuolisolla on oikeus vanhempain- ja  isyysrahaan eikä se edellytä avioliittoa, rekisteröityä parisuhdetta eikä perheen sisäistä adoptiota.
 5. Jos sinä tai avopuolisosi saatte jotakin Kelan etuutta, muista ilmoittaa avoliitosta Kelalle verkon asiointipalvelussa.

Kela-tärpit9 (20)

Löytyyko lompakostasi jo eurooppalainen sairaanhoitokortti?

Suunnitteletko hiihtolomareissua? Lue ensin 5 syytä, miksi sinun pitää hankkia lompakkoosi eurooppalainen sairaanhoitokortti!

 1. Jos tulee pipi, pääset jouhevasti hoitoon! Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla sinun tulisi saada hoito samaan hintaan ja samalla tavalla kuin paikallisten asukkaiden. Suomi maksaa hoidon antajalle sairaanhoidon kustannukset.
 2. Pääset hoitoon myös pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi. Ilman eurooppalaista sairaanhoitokorttia joudut useimmiten maksamaan kaikki hoidon kustannukset ensin itse.
 3. Se on matkavakuutuksen kaveri! Eurooppalainen sairaanhoitokortti antaa matkailijalle lakisääteisen turvan mutta ei korvaa esimerkiksi kalliita matkakustannuksia, jos joudut matkustamaan kotimaahan matkalla sattuneen tapaturman vuoksi. Siksi on hyvä hankkia myös matkavakuutus. Muista tarkistaa matkavakuutuksen ehdot.
 4. Se on ilmainen! Eurooppalaisen sairaanhoitokortin voivat tilata kaikki henkilöt, joiden sairaanhoidon kustannuksista Suomi vastaa. Useimmiten tämä tarkoittaa Suomen sairausvakuutukseen kuuluvia henkilöitä.
 5. Tilaaminen on vaivatonta! Kortin tilaaminen onnistuu muutamassa minuutissa Kelan verkkoasiointipalvelussa. Saat kortin kotiisi 1–2 viikon kuluessa.

Lue lisää

Kela-tärpit10 (20)

Odotatko kevätvauvaa? Hanki äitiyspakkaus nyt!


Äitiyspakkauksen uusin versio tulee tänä vuonna jakoon aikaisintaan pääsiäisen tienoilla. Hae äitiysavustusta viimeistään 2 kuukautta ennen lapsen laskettua syntymäaikaa.


 

Äitiyspakkauksen vaihtumisajankohta vaihtelee jonkin verran. Tämä johtuu siitä, että ekologisuuden vuoksi kaikki edelliset äitiyspakkaukset jaetaan ensin loppuun ja vasta sitten siirrytään seuraavan vuoden versioon.

Kurkistimme tilastoihin. Näyttää siltä, että vauvoja on syntynyt viime vuonna aikaisempaa vähemmän.

Tässä pari faktaa:

 • Vuonna 2016 äitiysavustuksia haettiin noin 51 500. Se on 8 500 vähemmän kuin vuonna 2010, ja vuoteen 2015 verrattunakin noin 4 000 vähemmän.
 • Äitiyspakkauksen suosio pitää pintansa! Kaikista äitiysavustuksista kaksi kolmasosaa jaetaan edelleen pakkauksina. Tämä suhde ei ole muuttunut vuosiin, vaikka lapsia syntyykin vähemmän.

Siksi varastoissamme on vielä runsaasti jakamattomia äitiyspakkauksia.

Näin hommaat itsellesi äitiyspakkauksen:

 1. Ok, olet siis tehnyt päätöksen, että valitset pakkauksen etkä 140 euron rahasummaa. Hienoa!
 2. Kävitkö jo neuvolassa? Hakemuksen liitteeksi tarvitaan raskaustodistus, josta selviää, että raskaus on kestänyt 154 päivää ja että olet käynyt terveystarkastuksessa ennen 5 raskauskuukautta.
 3. Kun olet saanut raskaustodistuksen, voit hakea äitiysavustusta. Ota valokuva raskaustodistuksesta ja liitä se verkkohakemukseen. Hae avustusta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa.

Millainen on vuoden 2017 äitiyspakkaus?

Uuden äitiyspakkauksen sisältö julkistetaan maaliskuussa. Tuotteet ovat pitkälti samat kuin edellisinäkin vuosina. Kuoseihin ja väreihin tulee jälleen tuttuun tapaan muutoksia.

Lue lisää

Kela-tärpit11 (20)

Sateenkaariperheiden Kela-asiat uudistuvat – muista ilmoittaa Kelalle avoliitosta!


Maaliskuussa 2017 Kelan etuuksiin tulee muutoksia, jotka liittyvät välillisesti tasa-arvoiseen avioliittolakiin. Jatkossa kaikkia avio- ja avopareja kohdellaan sukupuolesta riippumatta yhdenvertaisesti. Myös avoparien ja yksinhuoltajaisien etuuksiin voi tulla muutoksia. Ilmoita avoliitostasi ajoissa Kelaan, jotta etuudet maksetaan sinulle oikein.


 

1. Vanhempain- ja isyysrahaoikeus ei jatkossa edellytä parisuhteen rekisteröintiä ja perheen sisäistä adoptiota.
Äidin naispuolisella avio- tai avopuolisolla on jatkossa oikeus vanhempain- ja isyysrahaan samoin perustein kuin äidin miespuolisella puolisolla. Esimerkiksi isyysrahaa voidaan maksaa heti lapsen syntymästä alkaen.

Avioliittolain muutoksen myötä myös samaa sukupuolta olevat parit voivat adoptoida lapsen. Jos kaksi miestä tai naista adoptoi lapsen yhdessä, he voivat sopia keskenään, kumpi hakee isyysrahaa.

Uusia säännöksiä sovelletaan, jos vanhempainpäivärahakausi on alkanut 1.3.2017 tai sen jälkeen. Muutokset eivät vaikuta vanhempainpäivärahakausien pituuteen.

Rekisteröidyssä parisuhteessa eläviin puolisoihin sovelletaan samoja vanhempainpäivärahasäännöksiä kuin aviopuolisoihin.

2. Yksinhuoltajaisä saa jatkossa isyys- ja vanhempainrahaa.
Lapsen hoidosta vastaavalla isällä on jatkossa oikeus isyys- ja vanhempainrahaan. Sen edellytyksenä ei enää ole avio- tai avoliitto lapsen äidin kanssa. Isän puolisolla ei kuitenkaan toistaiseksi ole oikeutta vanhempainpäivärahoihin.

Vanhempainrahaa voidaan maksaa siitä lähtien, kun isä ottaa lapsen hoitoonsa. Jos isä ottaa lapsen hoitoonsa jo äitiysrahakaudella, isällä on oikeus vanhempainrahaan jo silloin.

Uusia säännöksiä sovelletaan, jos isä on ottanut lapsen hoitoonsa 1.3.2017 tai sen jälkeen.

3. Elatustukea ei makseta, jos lapsella on kaksi elatusvelvollista vanhempaa.
Muutos koskee sellaisia naisparien perheitä, joissa toinen vanhemmista on adoptoinut puolisonsa lapsen, jolla ei ole vahvistettua isää. Adoptioprosessin aikana elatustukea maksetaan kuten ennenkin.

4. Myös avoparien etuudet muuttuvat.
Muista ilmoittaa avoliitosta Kelaan. Tasa-arvoinen avioliitto muuttaa myös avoliiton käsitteen. Perhe-etuuksissa samaa sukupuolta oleva puoliso tai hänen tulonsa voivat vaikuttaa lastenhoidon tukien ja lapsilisän määrään sekä myöntämisperusteisiin. Esimerkiksi lapsilisän yksinhuoltajakorotukseen ei ole enää oikeutta. Erityishoitorahaa voi puolestaan saada ajalta, jolla hoitaa samaa sukupuolta olevan avopuolisonsa lasta. Huomaa, että avoliitto voi vaikuttaa myös muihin Kelan etuuksiin.

Jos asut avoliitossa samaa sukupuolta olevan puolison kanssa, ilmoita siitä Kelaan. Näppärimmin hoidat ilmoituksen verkossa: www.kela.fi/asiointi. Avioliitosta tai rekisteröidystä parisuhteesta ei tarvitse ilmoittaa. Niistä Kela saa tiedon automaattisesti.

 

Lue lisää

Kela-tärpit12 (20)

Käy tämä lista läpi ennen asevelvollisuuden alkamista


Lähteekö poika- tai tyttökaverisi armeijaan? Ikävää Kela ei voi lievittää, mutta sotilasavustusta se voi maksaa.


 1. Sotilasavustusta voi jo hakea. Kelan maksama avustus voi olla tärkeä rahallinen apu armeijan ajan. Hakemuksen voi jättää jo kuukautta ennen palveluksen alkamista.
 2. Verkkoasiointi on nopeaa. Avustuksen hakija voi tehdä hakemuksen kätevästi verkossa. Kirjaudu Kelan asiointipalveluun.
 3. Avustusta palvelukseen astuvalle. Armeijaan lähtevä voi saada avustusta oman vakinaisen asuntonsa asumiskuluihin. Kela voi maksaa opintolainan korot palveluksen ajan.
 4. Apua asumiseen. Jos asutte avoliitossa, palvelukseen astuva voi saada asumisavustusta, esim. puolet vuokrasta.
 5. Perheelle tukea. Jos olette naimisissa tai teillä on yhteinen lapsi, Kela voi maksaa sinulle asumisavustuksen lisäksi perus- tai erityisavustusta puolisosi palveluksen ajan.
 6. Mutta entä meidän tilanteessamme? Ei hätää, jos asia tuntuu mutkikkaalta. Voitte kysyä neuvoa Kysy Kelasta -palstalta – ilman nimiä ja henkilötunnuksia tietenkin.

 

Lue lisää

Kela-tärpit13 (20)

Ulkomaille vaihtoon tai suorittamaan koko tutkinto?


Näillä vinkeillä varmistat, että opintotukiasiasi hoituvat mahdollisimman sujuvasti. Rennosti reissuun, seikkailu odottaa!


 1. Aiotko suorittaa koko tutkinnon ulkomailla? Voit saada opintotukea, jos ulkomailla suoritettavat opinnot ovat päätoimisia. Niiden tulee myös vastata Suomessa tuettavia opintoja.
 2. Suoritatko osan opinnoistasi ulkomailla? Voit saada opintotukea Suomesta, jos opintosi hyväksytään Suomessa suorittamiisi opintoihin. Sama sääntö koskee myös työssäoppimisjaksoa ja työharjoittelua.
 3. Paljonko opintotukea voi saada? Ulkomaille maksettavan opintorahan määrä on yleensä sama kuin Suomessa suoritettavissa opinnoissa. Jos asut ulkomailla vuokralla, asumislisä on yleensä 210 euroa kuukaudessa. Asumislisä voi kuitenkin olla pienempi, jos opiskelet maassa, jossa asuminen on halpaa. Lainatakaus on kaikilla ulkomailla opiskelevilla 700 euroa/kk. Muista neuvotella pankissa opintolaina-asiat hyvissä ajoin ennen lähtöä!
 4. Milloin ja miten opintotukea haetaan? Hae tukea heti, kun olet saanut tiedon opiskelupaikan saamisesta. Verkossa opintotuen hakeminen onnistuu helposti ja nopeasti. Muista hakea myös Suomen sosiaaliturvaan kuulumista. Jos suoritat koko tutkinnon ulkomailla, tutustu tarvittaviin liitteisiin.
 5. Muuttuiko tilanteesi? Muista ilmoittaa ajoissa Kelaan, jotta opintotuki maksetaan sinulle oikein. Ilmoituksen voit tehdä kätevästi verkkoasiointipalvelussa.

+ Suuntaatko EU- tai ETA- maahan tai Sveitsiin? Muista tilata myös eurooppalainen sairaanhoitokortti!

 

Lue lisää

Eläkkeellä Espanjan lämpöön?

Eläkepäivät sujuvat Aurinkorannikolla leppoisasti, kunhan muistat nämä asiat.

Kela-tärpit14 (20)

Eläkkeellä Espanjan lämpöön?


Eläkepäivät sujuvat Aurinkorannikolla leppoisasti, kunhan muistat nämä asiat.

 1. Selvitä, voitko edelleen kuulua Suomen sosiaaliturvaan! Ulkomailla asumisen kesto ja vakinaisuus vaikuttavat sosiaaliturvaasi. Muista aina ilmoittaa Kelaan, jos muutat ulkomaille.
 2. Eläke Suomesta! Kansaneläke ja perhe-eläke voidaan maksaa Suomesta, vaikka muuttaisit Espanjaan yli vuodeksi etkä enää kuuluisi Suomen sosiaaliturvaan.
 3. Vastaako Suomi edelleen sairaanhoitosi kustannuksista? Rekisteröidy Espanjan sairausvakuutuslaitoksessa (INSS) hoito-oikeustodistuksella S1, jonka saat Kelasta, jos edellytykset täyttyvät. Saat Espanjasta tarpeellisen sairaanhoidon samoin edellytyksin kuin paikalliset asukkaat.
 4. Lompakkoon myös eurooppalainen sairaanhoitokortti? Saat Kelasta eläkkeensaajan eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Kortin sininen etupuoli on samanlainen kuin tavallisessa eurooppalaisessa sairaanhoitokortissa. Kortin kääntöpuoli on limenvihreä.
 5. Mistä hoitoa tilapäisen Suomessa oleskelun aikana? Sinulla on oikeus käyttää Suomessa julkisen terveydenhuollon palveluita, vaikka asuisit Espanjassa vakituisesti. Osoitat oikeuden Kelan myöntämällä eläkkeensaajan eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Saat kortilla myös suorakorvauksen yksityisessä terveydenhuollossa annetusta hoidosta ja reseptilääkkeistä apteekissa.

Lue lisää

Kela-tärpit15 (20)

Tarkista nämä verotukseen liittyvät asiat, jos saat tai olet hakemassa vanhempainpäivärahaa loppuvuodesta


Vanhempainpäivärahat eli äitiysraha, erityisäitiysraha, isyysraha ja vanhempainraha ovat veronalaista tuloa. Tunnista, mikä alla olevista tilanteista koskettaa sinua.
 


 

 1. Alkaako äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaasi vuoden 2017 puolella?
  Kela voi antaa päätöksen vasta siinä vaiheessa, kun vuoden 2015 sairausvakuutuslain mukaiset työtulosi ovat tiedossamme. Odottelemme siis, että sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa työtuloista tehtävän vakuutusmaksuvähennyksen määrän.

  Aiempina vuosina päätöksiä on päästy antamaan joulukuun loppupuolella. Odota siis vielä rauhassa.
   
 2. Alkaako äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaasi vielä vuoden 2016 puolella?
  Kun vanhempainpäivärahakausi alkaa vuoden 2016 puolella, vanhempainpäivärahan määrä perustuu yleensä vuoden 2014 työtuloihin. Vaikka siis olisit jo saanut verotuspäätöksen vuoden 2015 tuloistasi, niitä ei huomioida päivärahan perusteena. Älä siis hämmenny, kun saat päätöksen.
   
 3. Sinulle maksetaan jo vanhempainpäivärahaa, mutta pohdit nyt muutosverokortin tulorajoja?
  Näin loppuvuodesta on hyvä tarkistaa muutosverokortin tiedot, ettei vanhempainpäivärahaa veroteta turhaan lisäprosentin suuruisena, jos tuloraja ylittyy. Jos huomaat, että tuloraja on ylittymässä, voit tarkistaa Verohallinnon verkkosivuilta veroprosenttilaskurilla, kannattaako veroprosenttia muuttaa. Voit tarkistaa sinulle jo maksettujen vanhempainpäivärahojen määrän Kelan verkkoasiointipalvelusta.

  Hanki sellainen muutosverokortti, jonka voimassaolo alkaa sen maksuerän aikana, johon haluat verokorttia ensimmäisen kerran käytettävän.

  Esimerkiksi siis näin: Jos sinulle on maksettu edellinen päiväraha 23.11.2016 ja huomaat, että seuraava maksuerä (24.11.–23.12.2016) verotettaisiin lisäprosentin mukaan, pyydä sellainen verokortti, joka on voimassa 24.11.2016 alkaen. Huomaa, että vuoden 2017 puolella et voi enää saada muutosverokorttia vuodelle 2016.

Lue lisää

Kela-tärpit16 (20)

Tiesitkö tämän turvapaikanhakijana Suomeen muuttavan sosiaaliturvasta?

Sosiaaliturvaan kuulumista kannattaa hakea heti oleskeluluvan saamisen jälkeen.

 1. Turvapaikanhakija voi saada Kelan etuuksia, jos hänelle myönnetään oleskelulupa ja hän asuu Suomessa vakinaisesti.
 2. Oleskeluluvan saaneella on oikeus samoihin Kelan etuuksiin ja muuhun sosiaaliturvaan kuin muillakin vakinaisesti Suomessa asuvilla.
 3. Suomeen kotoutuva voi hakea esimerkiksi Kelan asumistukea. Hän voi lisäksi hakea myös toimeentulotukea. Kela huolehtii perustoimeentulotuen maksamisesta 1.1.2017 alkaen.
 4. Turvapaikanhakija tai turvapaikanhakijoiden parissa työskentelevä löytää runsaasti tietoa Infopankki.fi-sivustolta. Palvelusta löytyy esimerkiksi kattava koostesivu Suomen sosiaaliturvasta 12 kielellä.

Lue lisää

Kela-tärpit17 (20)

Kelan tuet ja palvelut yksissä kansissa


Tarvitseeko läheisesi helppolukuista tietoa Kelan tuista ja palveluista? Vie hänelle tuliaiseksi Elämässä-opas. Opasta saa Kelan toimistoista.

 1. Elämässä-oppaaseen on koottu tiiviiseen pakettiin tietoa kaikista Kelan tuista ja vinkkejä hakemiseen.
 2. Yhdelle aukeamalle on koottu tärkeät yhteystiedot, kuten Kelan palvelunumerot ja Kela-taksin tilausnumerot.
 3. Elämässä-oppaassa on mukavaa luettavaa ja elämänläheisiä tarinoita Kelan asiakkaiden arjesta. Katso myös, mitä Eino tuumii Elämässä-oppaasta!

Eläkeläinen, viekö asuminen rahasi?

Tarkista laskurilla, saatko eläkkeensaajan asumistukea, kuten esimerkin Eila Eläkeläinen.

Kela-tärpit18 (20)

Eläkeläinen, viekö asuminen rahasi?

Tarkista laskurilla, saatko eläkkeensaajan asumistukea, kuten esimerkin Eila Eläkeläinen.

 1. Helsinkiläinen Eila täytti 65 vuotta ja jäi eläkkeelle. Hänen kansaneläkkeensä ja työeläkkeensä ovat yhteensä bruttona 1 100 euroa. Eila asuu 30 neliön yksiössä, jonka vuokra on 650 euroa/kk.
 2. Eläkkeellä Eilan tulot eivät riitä vuokraan. Eila arvioi Kelan laskurilla, saisiko hän eläkkeensaajan asumistukea. Laskuri arvioi, että hänen pitäisi sitä saada noin 380 euroa.
 3. Eila lähetti hakemuksen verkossa Kelaan ja sai päätöksen vajaassa neljässä viikossa. Eila ilahtui: hänelle maksettiin takautuvasti asumistukea muutamalta kuukaudelta, kuusi kuukautta on maksimi.
 4. Myös Eilan uusi miesystävä Erkki on eläkkeellä. Nyt he pohtivat, muuttaisivatko yhteen isompaan asuntoon. Silloin Eila ilmoittaa muutoksesta Kelaan, sillä se vaikuttaa asumistukeen.

Muutitko Virosta Suomeen töihin?

Näillä askeleilla varmistat, että Kela-asiat hoituvat ripeästi!

Kela-tärpit19 (20)

Muutitko Virosta Suomeen töihin?

Näillä askeleilla varmistat, että Kela-asiat hoituvat ripeästi!

 1. Osoitetiedot kuntoon! Rekisteröidy maistraattiin ja varmista, että osoitetietosi ovat ajan tasalla.
 2. Täytä sosiaaliturvahakemus heti – älä viivyttele! Hae sosiaaliturvaan kuulumista saman tien, kun aloitat työskentelyn.
 3. Työsopimus hakemuksen liitteeksi! Toimita liitteeksi myös ensimmäisen kuukauden palkkakuitti, jos työaikasi vaihtelee tai jos työsopimuksesta ei selvästi näy säännöllinen työaika, palkka ja työsuhteen kesto.
 4. Kela-korttia ei tarvitse hakea erikseen! Kortti toimitetaan myönteisen päätöksen jälkeen automaattisesti muutaman viikon kuluessa.

 

Lue lisää

Näin valitset juuri sinulle sopivan asiointitavan!

Haluatko asioida joustavasti silloin, kun sinulle parhaiten sopii?

Kela-tärpit20 (20)

Näin valitset juuri sinulle sopivan asiointitavan!

Haluatko asioida joustavasti silloin, kun sinulle parhaiten sopii?

Kelan verkkoasiointipalvelussa asiat hoituvat vuorokauden ympäri. Täytä hakemus ja lähetä viesti tai hakemuksesta puuttuva liite. Tarkista seuraavat maksut yhdellä silmäyksellä.

Tarvitsetko apua verkkoasiointiin? Oletko täyttämässä hakemusta verkossa, mutta jokin vielä mietityttää? Kelan puhelinpalvelussa opastamme sinua myös verkkoasioinnin käytössä. Tavoitat asiantuntevat palveluneuvojamme arkisin klo 8–16.

Etsitkö nopeaa vastausta? Kysy Kelasta -palstalla asiantuntijat neuvovat arkipäivisin opiskelijoita, lapsiperheitä, eläkeläisiä, asevelvollisia ja työttömiä. Myös sairausajan etuuksille on oma osionsa. Aina ei edes tarvitse kysyä – palstaa selaamalla saatat löytää valmiin vastauksen kysymykseesi!

Onko elämäntilanteesi muuttunut? Varaa aika puhelinpalveluun! Varaa aika etenkin silloin, kun elämäntilanteesi muuttuu ja tarvitset neuvoa Kelan etuuksien hakemisessa. Palveluneuvoja tutustuu asiaasi etukäteen varauksessasi antamiesi tietojen perusteella.